Cum funcționează echipa ta? (partea I)

Tuturor ne este arhicunoscut termenul de leader / lider, pe care îl folosim pe larg când vorbim despre echipe, dar mai nou, a apărut un nou termen, pe alocuri asociat liderilor din echipe – toxicul. Cine este el? Ce înseamnă această toxicitate și cum inlfuenețează echipele?

Un termen relativ, înțeles diferit, dar caracterizat în mod unanim drept o mare pacoste pentru companiile mari sau mici. Nu contează industria în care funcționează o echipă, cert este că oriunde ar fi echipa înseamnă consens și colaborare, bazată pe scop comun, rezultat comun și riscuri asumate în comun, însă nu întotdeauna totul funcționează ca în manuale.

Probabil ați auzit de mai multe ori fraza fondatorului Netflix, Reed Hastings, director general al Netflix.  

b2995d2f5d5190042b8b55738bbbe486

În traducerea cea mai stângace ar fi: Nu tolerați tâmpiți excepționali în echipe, pentru că prețul pentru funcționalitatea acesteia va fi prea mare. (traducere de autor, fără expertiză)

Înainte de a vorbi despre angajații toxici, dar și despre impactul lor asupra echipelor vom clarifica ce înseamnă și cum funcționează o echipă.

O echipă este un grup de oameni uniți prin valori comune (value), obiective (vision) și resurse, care facilitează desfășurarea unei acțiuni comune.

Fără careva dintre componentele menționate mai sus echipa nu mai funcționează, pentru că o echipă este cea mai complexă și eficientă formă de muncă în grup, de aceea formarea și menținerea unei echipe este garantul succesului pentru o companie mare sau mică.

Ceea ce unește în mod invizibil membrii unei echipe sunt: valorile, sensul/scopul, ontologia, metafizica și cultura. Aceste câteva aspecte sunt esențiale atunci când formăm echipe și facem interviuri de angajare în scopul de a reuni sau de a completa o echipă.  Or este vorba despre o chestiune subtilă comună întregii echipe. Dacă nu există atunci tot ce ne va reuși este să adunăm un grup de persoane, un club, o ierarhie – orice, dar nu o echipă.

Bruce Tuckman, psiholog cercetător american definise etapele de formare a echipelor în felul următor:

  1. Forming 
  2. Storming
  3. Norming
  4. Performing

Nu le vom descrie detaliat ci doar vom menționa că după un deceniu de la definirea acestor etape, Tuckman a înțeles că echipele traversează și o fază de refomare, un soi de metamorfoză care le face să fie vulnerabile și pe care a definit-o drept adjouning.

Asta explică de fapt că echipele sunt temporare și vulnerabile ca și construcție, în mod special în cazul în care unul dintre liantele menționate mai sus nu este împărtășit fie și de un singur membru al echipei. Adică, dacă valorile și viziunea echipei devin inutile și neacceptate pentru măcar un singur membru, întreaga echipă cade sub incidența desființării. Nici măcar rezultatul care ar urma să fie atins nu este un motiv pentru a asigura funcționalitatea echipei. Prima fisură fatala este asupra valorilor echipei, dacă ele nu sunt împărtășite în unison, echipa cedează. Pentru că în lipsa împărtășirii valorilor nu mai vorbim despre mebru de echipă, ci despre un executor al unui task impus, dispare empatia, aparteneța, conexiunea, iar ceea ce va suferi este rezultatul pe termen lung, iar pe termen scurt funcționalitatea echipei.

În general, nu e nimic grav în asta, majoritatea funcționează în acest fel, dar competitivitatea, creativitatea, responsabilitatea, capacitatea de a lucra la sarcini complexe și de a obține rezultate deosebite se obțin de obicei în echipe funcționale.

Iată aici pare termenul de toxicitate, care este unul dintre principalele pericole pentru durabilitatea echipelor. Dacă în echipă apare un membru care nu se implică la fel de mult, care face alte lucruri decât se cere, care se eschivează de la responsabilități, imită o activitatea turbulentă, obosește pe cei din jur, se impune superior altora, acest lucru îi demotivează pe ceilalți. Iar dacă nimic nu se întreprinde din partea celor delegați să o facă atunci echipa se va destrăma inevitabil.

În partea a doua a acestui articol voi descrie tipajele de membru toxic de echipă, poate îl recunoști și tu! Te aștept să revii pe blog!

Tu ce echipă ai ales să formezi sau în ce fel de echipă ai ales să muncești în 2020?

1_EnoL31Kkbp8XyiIdjS9jXw

(va urma)

Publicat de efrosnatalita

"Înfrânt nu eşti atunci când sângeri, Nici ochii când în lacrimi ţi-s, Adevăratele înfrângeri Sunt renunţările la vis"

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: