Vom avea sau nu preşedinte?

După alegerile din 5 aprilie, lucrurile au luat tot felul de întorsături. Scandaluri şi neînţelegeri, atacuri şi vandalism – toate au făcut parte din decorul acestei ţări mici, dar plină de probleme. acum suntem în căutarea unui preşedinte. PCRM ne-a propus pe cineva, dar Opoziţia nu vrea să accepte; PCRM trage calul de coadă şi întinde zilele pentru a putea găsi acel „vot de aur”, care să le faciliteze ducerea la bun sfârşit a planului (Barbarossa :)); Opoziţia face declaraţii tot mai tari, dar tot mai răzleţe, unii se jură că nu vor vota, alţii dau de înţeles că vor ceva băţos în schimb. Analiştii politici propun tot felul de scenarii, unii fac telenovele, alţii ne propun acţiune. Nu mă pretez a fi analist politic, nici nu ştiu dacă voi fi vreodată, dar aş vrea să o fac şi eu pe prezicătoarea, să vedem, poate îmi iese…

Scenariul 1:

PCRM momeşte vre-un deputăţel, îi oferă de ce ăla are nevoie mai mult, sau îi promite siguranţă…şi ăla…boul…votează! Ăsta ar fi cel mai tipic şi mai simplu scenariu, comuniştii şi-l doresc cu certitudine, doar că opoziţia nu este chiar tâmpită ca să cedeze atât de uşor şi să se condamne la dispariţie aşa cum a făcut PPCD.

Scenariul 2:

PCRM face schimbare de macaz şi acceptă o candidatură la preşedenţie din partea opoziţiei (poate pe cea a lui Urecheanu, dacă ăla se tot visează). Nu e  sigur îsă dacă cealaltă parte a opoziţiei va fi de acord…oricum acest scenariu este cel mai ireal, întrucât Voronin nu ar vrea să scape … puterea din mâini.

Scenariul 3:

PCRM…peste noapte, propune o altă candidatură la preşedenţie, fie pentru că Zâna Zina l-a dezamăgit pe bătrânul rege cu fişa de note, fie pentru că ăsta îşi dă seama că aşa ar putea căpăta acel vot blestemat. Preşedintele propus ar trebui să fie unul neafiliat politic, o persoană notorie care să simuleze…rolul de şef al statului. În aşa caz Voronin ar putea (probabil) să smulgă măcar un vot, iar ulterior v-a concentra puterea în mâinele sale…iar preşedintele păpuşă…va face vizite de…plimbare, va oferi medalii şi va ieşi în PMAN în bătaia soarelui. Posibilii actori folosiţi într-un atare spectacol pot fi: Ion Druţă, Eugen Doga sau şi mai……..comic…..Dl. Maestru Tudor Tătaru, asta dacă Voronin alege acest scenariu, iar opoziţia se prinde în laţ.

Scenariul 4:

Votul nu este găsit, opoziţia nu vrea să coopereze, PCRM intră în călduri şi se anunţă alegeri anticipate…ăsta e cel mai frumos scenariu, pentru că oricât de puternic se consideră bătrânul rege, oricum pierderea le este garantată. Desigur, şi de această dată PCRM ar putea recurge la şmecherii, însă opoziţia are deja un as în mâinică, este important să îl folosească cum trebuie.

Ar mai fi şi alte scenarii ipotetice, dar nu vreau să dau cărţile pe faţă chiar acum…să aşteptăm câteva ore…doar câteva, până se va anunţa deschişă şedinţa şi se vor face sforţări de a alege un nou preşedinte…

Publicat de efrosnatalita

"Înfrânt nu eşti atunci când sângeri, Nici ochii când în lacrimi ţi-s, Adevăratele înfrângeri Sunt renunţările la vis"

Lasă un comentariu